Bize birazdan kendinizden bahseder misiniz? Kimdir Nilüfer Ertarakçı?
Okul öncesi öğretmeniyim. 15 yıldır Milli Eğitim Bakanlığında çalışıyorum. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anaokullarında çeşitli yöneticilik görevlerinde çalıştım. Şu anda Aydın’da bir anaokulunda okul müdürü olarak görev yapıyorum.
Eserleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
İki tane okul öncesi çocuklarına yönelik resimli çocuk kitabım var. İlk kitabım “Uçan Kitaplarla Seyahat” Eylül 2020 tarihinde çıktı. Pandemi döneminde çocukların evde neler yapabileceği ile ilgili bir kitap. Çocuklara kitap okumanın faydaları üzerine örtük bir mesaj veriyor. İkinci kitabım “Sergi Kapanıyor” Ocak 2022 tarihinde çıktı. “Sergi Kapanıyor” Kitabımda kimseye aldırış etmeden çocuğun hayal gücüne göre resim yapması ve herkesin farklı farklı düşünebileceği, çizebileceği üzerine örtük bir mesaj veriyor. Ayrıca çeşitli kollektif kitaplarda öykülerim, masallarım ve denemelerim var.
Tür olarak neden çocuk edebiyatını seçtiniz? Yetişkinlere bir şeyler anlatmak daha mı zor sizce?
Çocukları çok sevdiğim, çocuk edebiyatını çok sevdiğim ve mesleğimin çocuklarla ilgili bir meslek olduğu için çocuk edebiyatını seçtim. Ayrıca çocuklarla sohbet etmeyi, onların seviyesine inerek konuşmayı, onları anlamayı çok seviyorum. Çocukların dünyasını çok seviyorum. Onlarla bir arada olmak bana keyif ve neşe veriyor.
Başka türlerde de eserleriniz var mı?
Başka türde çeşitli kollektif kitaplarda masallarım, yetişkinlere hitap eden öyküm ve denemem bulunmaktadır.
Aslında çocuk edebiyatı ürünleri, çok fazla dikkat gerektiren ürünler. Sizce, özellikle çağdaş eserler çocuk edebiyatına uygun mu? Çocuk edebiyatının gelişimi günümüzde ne durumda?
Çocuk edebiyatı günümüzde bence çok gelişime ve değişime uğradı. Önceden didaktik kitaplar çoğunluktaydı. Şimdi ise çocuklara direkt mesaj vermeyen, örtük bir şekilde mesaj veren çocuğun kendi kendine bir şeyler öğrenmesini sağlayan ve eğlendirirken öğreten kitaplar mevcut. Resimlemeler daha çeşitli, canlı ve çocuğun yaşına uygun, çocuğun ilgisini çekecek şekilde hazırlanıyor. Farklı konuların, karakterlerin ve çizimlerin yer aldığı kitaplar bulunmakta. Böyle kitaplar çocukların daha yaratıcı düşünmesine ve farklı bakış açıları geliştirmesine katkıda bulunuyor.
Bir kitabı oluştururken temel aldığınız düşünce ne? Çocuklara neyi kazandırmayı istiyorsunuz?
Bir kitabı oluştururken temel aldığım düşünce çocuğa direkt öğüt, mesaj vermemek. Çocuğun kendisinin düşünerek, yorumlayarak kitabın anlattığını anlaması ve bulması. Özellikle yargılayıcı, hüküm verici ifadeler kullanmaktan kaçınırım. Daha çok hoşgörü, sevgi, saygı içeren ifadelerin yer almasına özen gösteririm. Çocuklara iletişim kurmayı, yardımlaşmayı, paylaşmayı, birbirine saygı duymayı özendirmeye çalışırım.
Çocuk edebiyatı ile ilgili eser verecek olanlara vermek istediğiniz tavsiyeler var mı?
Yazdıkları kitapların çocukları daha yaratıcı ve eleştirel düşünmeye, araştırmaya teşvik eden bir yaklaşıma ve üsluba sahip olması, öğüt veren bir yaklaşıma sahip olmamasını tavsiye edebilirim. Bir öğüt vermekten daha çok çocuğun kendi kendine bir şeyler öğrenmesini sağlamalıdır. Ayrıca yazdıkları kitapta argo ifadeler olmamalı ve az kelime ile çok şey anlatılmış olmalıdır. Kitabın resimlemeleri çocuğun yaşına ve gelişim dönemine uygun, anlaşılır, canlı, ilgi çekici ve konuya uygun olmalıdır.
Sizce çocuklara hitap eden bir kitap hangi özelliklere sahip olmalı?
Çocuklara hitap eden bir kitap çocuğu yaratıcı ve eleştirel düşünmeye, araştırmaya teşvik etmeli, öğüt veren bir yaklaşım benimsememelidir. Bir öğüt vermekten daha çok çocuğun kendi kendine bir şeyler öğrenmesini sağlamalıdır. Kitap eğlenmek, hoş ve güzel vakitler geçirmek için de okunur. Özellikle küçük çocuklar için içeriğinin eğlendirici olması önemlidir. Ayrıca kitapta argo ve müstehcen ifadeler olmamalı ve az kelime ile çok şey anlatılmış olmalıdır. Kaba güç ve şiddetin yerine iletişim kurmayı, yardımlaşmayı, paylaşmayı, birbirine saygı duymayı özendirmelidir. Kitabın resimleri anlaşılır, canlı, ilgi çekici ve konuya uygun olmalıdır. Kitaplardaki resim-metin ilişkisi öğrencilerin algılama ve yorumlama becerilerini geliştirir. Farklı konuların, karakterlerin ve çizimlerin kitapta yer alması da çocuğunuzun daha yaratıcı düşünmesine ve farklı bakış açıları geliştirmesine katkıda bulunur.
Yeni projeleriniz var mı?
Evet yeni projelerim var. Yazdığım yeni çocuk kitaplarım, şiir kitabım ve bir tane yetişkin romanım bulunmakta. Önümüzdeki süreçte basımı yapılacak ve yayınlanacaklar.
Zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.
Burak Akbaş